Tuesday, April 24, 2007

Bulgarele de zapada

Dam timpul in urma cu 3-4 ani.
Garsoniera: 10-15 mii USD. Apartament 2 camere: 20 - 30 mii USD. Apartament 3 camere: 30 - 40 mii USD.
Revenim. Garsoniera: 70 mii EURO. Apartament 2 camere: 100 - 150 mii EURO. Apartament 3 camere: 150 - 200 mii EURO.
Asta in medie, pentru ca extremele sfideaza imaginatia. E corect, nu e( normal ca nu e, sa stai in gazda si sa suporti aerele unora cu doua clase mai mult decat trenul, care se dau doctori, in virtutea faptului ca le-a dat nea Nicu apartamente by default), de ce s-a intamplat asta, care e "trendul".....am auzit oameni dandu-si cu parerea. (Pre)viziunile lor sunt cam ca ale de le meteo, asa ca nu ma astept sa se intample 25%.
Dar dat fiind faptul ca am blog, pot sa emit si eu o ipoteza despre cum s-a intamplat boom-ul asta. So.....
Sa zicem ca cineva a intrat in afaceri in domeniul imobiliarelor - a cumparat mult, intrucat studiile de piata i-au aratat ca exista o cerere mai mare decat oferta, prin urmare nu poate iesi decat in profit. Sa zicem ca omul nu preconizase situatii neprevazute, ca banii au fost obtinuti prin credit, ca apartamentele nu s-au vandut chiar atat de repede, ca dobanda a crescut, astfel incat, chiar daca ar fi reusit sa le vanda intr-un timp acceptabil pe toate, datorita pretului scazut calculat atunci al imobiliarelor(mic) si dobanzii mari, ar fi iesit in pierdere. Astfel ca, incearca sa le vanda mai scumpe. Dar daca cere un pret mai mare, pierde cumparatorii. Atunci, apeleaza la cineva, care sa ii creasca si pretul apartamentelor si sa il scoata si pe el basma curata. Cum?
Ai un apartament si vrei sa-l vinzi. Presupunand ca nu apelezi la o agentie, dai anunt in ziar, logic? Inainte sa dai anunt in ziar, te uiti si tu pe el, ca sa iei un pret de referinta. Ei, acel "prieten", cu asta s-a ocupat, cu intoxicarea publicului tinta vanzator. Plasand anunturi false in ziare, cu imobile de vanzare, la sume mult peste valorea lor si a pietei. S-au plasat anunturi doua-maxim trei luni, apoi bulgarele de zapada s-a rostogolit singur. Cel mult, l-a intervale de doua saptamani s-au mai publicat cateva anunturi, ridicand valoarea cu cateva mii de euro. Asta 6-12 luni. Romanul avand imaginatie bogata si avid dupa bani, a facut restul.
Azi, avem un adevarat om de zapada!
Sa vina incalzirea globala!!!!!!

2 comments:

Magda said...

Oricum s-ar fi ajuns aici, e trist ca pentru a putea sa iti cumperi azi un apartament in bucuresti...ar trebui sa platesti timp de 20-25 de ani, lunar, cam 400 de euro la banca...asta insemana un salariu..si o viata de om..(pentru unii)

Anonymous said...

La fel spun si eu. Sunt in aceeasi situatie (din pacate, nu cea de proprietar) si stau in chirie si cu teama de a nu fi lasata in strada.
Exista de fapt, doua mari probleme: apartamentele devin din ce in ce mai scumpe. Chiria, imposibil de platit cu banii dintr-un salariu. Ma intreb cu groaza, (acum am un moment de revelatie) unde vom ajunge. Sper ca nu in strada.