Saturday, April 14, 2007

Din ciclul " Daca tastezi nu inseamna ca si scrii!"

Pe blogul personal al lui Ionut Oprea am descoperit 10 reguli despre cum sa scrii bine un blog. M-am gandit sa le impartasesc cu voi.
1. 10 x atentie - tot ceea ce scrii este interpretabil si poate fi folosit impotriva ta-> citeste, pregateste ceea ce scrii in avans, corecteaza ori de cate ori crezi ca e nevoie, pana te simti sigur 100% de ceea ce scrii. Si incearca sa citesti din perspectiva altora, pentru ca fiecare poate avea propria interpretare a ceea ce scrii. Vezi sfatul nr. 10
2. 10 x seriozitate - you have to mean it - de aia tot dispar intamplari pe bloguri, fiind sterse de catre cei care abia dupa publicare isi dau seama ca nu si le pot asuma, sau ca au gresit. Deci, fara a verifica din trei surse ca jurnalistii, ar fi bine sa va ganditi, inainte de a scrie ceva: peste x zile/saptamani/luni/ani, as fi in continuare de acord cu ce am scris aici? Si nu scrieti la nervi (asta e o regula pe care eu o aplic si la email), pentru ca in curand veti regreta.
3. 10 x balls - trebuie sa-ti asumi orice scrii; trebuie sa-ti asumi, incepand un blog, chiar riscul de a fi neinteresant; Iti poti permite chiar sa ignori toate recomandarile din insemnarea asta si sa faci exact opusul, daca asta te defineste, insa trebuie sa-ti asumi asta. Pentru ca, si asta justifica toate cele trei sfaturi de pana acum, ceea ce scrii pe internet (blog, site, forum etc) ramane aici, multumita motoarelor de cautare care indexeaza permanent si pentru eternitate. Si e posibil ca intr-un moment viitor ceea ce scrii azi pe blog sa iti puna probleme.scripta volant, bloga manent. Vezi si sfatul nr. 6.4. 10 x dialog sanatos -comentarii pe blogurile noastre si comentarii pe blogurile altora - comentariile pe blog tind sa devina un aspect tehnic legat de optimizarea web si nu de conversatii neaparat; cred ca trebuie sa schimbam putin asta, prin exemplul pe care il dam noi, cei pe care ne preocupa asta. Cum? Prin nr. 5.
5. 10x walk the walk. Sa ii invatam si pe ceilalti de ce e util sa fii serios. Cei care vor veni dupa noi, in cativa ani le vom predica probabil catorva sute de persoane ceea ce invatam noi azi, trebuie sa invete prin exemplu, sa invete de la noi. Si nu trebuie sa ne limitam la 10 reguli, pe care sa le bifam ca o tema pentru acasa, ci sa incercam mereu sa fim mai buni, si sa practicam o comunicare in spiritul acestor idei, nu in litera lor.
6. 10x democratie. De ce ar trebui sa ma intereseze asta? Doar e democratie, avem libertatea de exprimare. Corect. Insa democratia inseamna ca responsabilitatea asupra actiunilor tale iti apartine, democratia e o delegare a responsabilitatii. Nu trebuie sa fii jurnalist ca sa fii responsabil, insa, ca blogger, poate fi util sa fii responsabil. Poate nu neaparat acum, insa mai tarziu, cu siguranta.
7. 10x internal police and policy - asa cum bine zicea Radu, poate rolul paginilor dedicate cu reguli este necesar doar pentru bloguri de companie, desi pot fi unele companii mai naravase care sa nu aiba nevoie de asta. Da, in orice comunicare corporativa e nevoie si de policy, si de police.
8. 10x transparenta - daca aveti politici, scrise sau nescrise, faceti-le vizibile. Simplul fapt ca exista un link undeva nu garanteaza ca fiecare vizitator il vede, ii intelege rostul, il acceseaza si din nou, il vede pana la capat, si il intelege in totalitate. Am exagerat, insa in fiecare din pasii de mai devreme se pot pierde. Scrisa sau nescrisa, ori de cate ori o aplicati, explicati si subliniati, pentru a o planta cu adevarat in mintea celor care trebuie sa o accepte.
9. 10x dialog constructiv. Certurile sunt pentru cartierele intunecate. O discutie constructiva iti aduce mult mai multe avantaje decat o cearta, de obicei. Blogul maximizeaza atat avantajele dialogului constructiv, cat si dezavantajele atacurilor reciproce. Poate vorbim despre asta altadata, insa colegii din netoo mai batrini in blogging pot confirma asta.
10. 10x diversitate si toleranta. Nu toata lumea poate fi de acord cu perspectiva ta asupra unui subiect. Si nici nu ar fi bine sa fie asa. Fiecare om este o suma de experiente, si fiecare idee pe care i-o comunici e filtrata de acele experiente. Trebuie, asadar, sa fii pregatit, odata ce te hotarasti sa iti expui ideile, ca unii sa te contrazica, altii sa te invidieze, altii sa te copie, altii sa te injure, si asa mai departe. In 2007, pe internet, nu e util sa pierzi timpul incercand sa ii convingi de punctul tau de vedere. Inregistreaza-l pe al lor, estimeaza-i importanta si relevanta pentru tine, ia-l in calcul pe viitor, fa o schimbare, numai daca simti nevoia, sau daca asa reiese din calculele tale, si mergi mai departe.
http://www.clickio.ro/bune-practici-pe-blog

Parcurgand o parte din blogurile pentru RPI, lasand la o parte chestiunile de fond, n-am inteles motivatiile pentru unele optiuni legate de forma: who can comment & enable coment moderation. Aici, unii bloggeri aleg sa fie comentati doar de useri inregistrati(ceea ce ar presupune o calitate exceptionala a materialului, care sa merite efortul - si rareori se intampla) ori aleg sa cenzureze comentariile - daca imi plac, ok, daca nu, delete. Poate ca nu inteleg eu si numai eu, dar de ce? Din moment ce ai scris ceva, te astepti la o reactie. Buna, rea, banala. Cel putin primele doua pot fi sincere, a treia merita macar apreciata, pentru ca un om a pierdut niste timp citindu-ti post-ul si scriind doua-trei fraze. Nu pentru ca i-ar fi placut sau nu, pentru ca stie ca tu, ca (aproape) toti, de altfel, avem nevoie de minim cinci comentarii la fiecare postare.
Am primit comentarii mai putin placute dar nu le-am moderat. M-au deranjat mai putin decat cele pe care le-am oferit si nu au mai aparut.
PS: sper ca, daca vor exista comentarii la acest post, sa nu graviteze in jurul a ceea ce e scris de la ce e cu albastru in jos. Cel putin nu toate.

4 comments:

Irina said...

Daca te gandesti la toate regulile alea nu mai scrii nimic, sau nu mai arati la nimeni! Scrii blog sau carte? Nu zic - principiile sunt bune -dar daca te iei prea in serios devi prea plictisitor... nu crezi?

Adriana said...

eu ma tot intreb de ce tin blogul...de fapt de ce le tin pe ambele, pentru ca oricum delimitarea dintre personal si profesional nu am reusit sa o mentin.
anyway, cred ca singura teorie dupa care ma ghidez este aceea de a nu scrie ce eu nu as citi la altii (variantiuni pe tema "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face") :)

Anonymous said...

gandeste-te ca sunt si unii care au facut blogul super rapid, iar pentru forma au "optat" pentru variantele implicite :p

Anonymous said...

Principii ca principii. Ideea este sa stimuleze reactii.
Personal, as prefera sa fie din categoria celor mai putin placute, nefavorabile, sa zicem. Abia atunci esti sigur ca ce ai postat este de interes iar cititorul isi da silinta sa-ti raspunda, ba mai petrece si cateva minute bune sa iti dea "o replica tare".
Altfel, daca toata lumea iti spune, ok, blogul tau respecta cele 10 reguli, e super, tine-o tot asa..parca suna un pic a complezenta si ceva de genul: a, mi-a postat X. E de bine, hai sa ii intorc si eu favoarea...