Friday, March 16, 2007

Noi vs noi!?

Unul din factorii care determina oamenii sa reactioneze sau nu la un mesaj/eveniment/stare de fapt este proximitatea. Hai sa facem un exercitiu mental!
Sa zicem ca noi studiem astazi la fabuloasa FCRP " Lev Tolstoi" din Chisinau. Am intrat acolo din dorinta de mai mult, cam cu aceleasi ganduri ca noi de altfel. Profesorii nostri sunt rusnaci, cu poza lu Lenin la inima si cu a lui Putin la rever. Totusi, mai avem si seminaristi mai tineri, care ne mai spun si...altceva. Sa presupunem ca aflam adevarul istoric - asa cum e prezentat in mod oficial. Ce atitudine adoptam? Suntem totusi tineri, tinerii sunt cam peste tot open - minded, am avea de partea noastra( a tarii) tot niste tineri, care ii fac un fel de lobby. De partea cealalta avem istoria.
NB: raspunsul vizeaza strict palierele perceptie - atitudine, pentru ca instabilitatea politica ingreuneaza o modificare comportamentala. Influenta de tip sovietic este prea accentuata, presedintele este o marioneta, iar daca noi nu stim/ nu putem sa facem PR acolo, rusii pot - limba moldoveneasca, dictionarul romano - moldovenesc ce-or fi?!
Apropo de dictionar, a venit Voronin cu vreo trei sute de butoaie de vin acu vreo doi ani, sa le puna bine Basescu la pastrare. O reporteritza de la nush ce televiziune a inceput sa-i puna intrebari folosind cuvinte din dictionar. A inceput Voronin sa se uite la ea ca la butoiul gol si in final a lasat-o in pace, sa se duca..... Sunt curios, un dictionar moldovenesco - rus o fi existand?!

2 comments:

Anonymous said...

Pai ce sa facem? Incercam sa fim profesionisti cu instrumentele pe care le avem la dispozitie si tinand cont de publicul nostru tinta. Daca publicul nostru tinta nu stie altceva decat ruseste, ii vorbim pe ruseste...

Irina said...

da - vorbim ruseste... :)